De Nieuwe Rijnkrant

Nieuws en Commentaar

Militaire Vakbond: Vaarwel Afghanistan

leave a comment »

De militaire vakbond van Nederland, AFMP/FNV, heeft bij monde van woordvoerder Van den Burg laten weten dat zij niet langer heil ziet in de ‘missie’ in Afghanistan.1 Zoals Van den Burg opmerkt is ondanks de retoriek van civilisering de zittende regering van Karzai frauduleus, corrupt, reactionair, afhankelijk van krijgsheren en even traditionalistisch en barbaars als de groepen die zij bestrijdt.

Niemand is gebaat bij Nederlandse pogingen om Amerikaans imperialisme in de regio te ondersteunen; noch de Nederlanders, die hun troepen moeten opofferen zonder enig belang voor henzelf, noch de Afghaanse bevolking, die lijdt onder de constante oorlogvoering en voor wie de Taliban of de pro-Karzai krijgsheren lood om oud ijzer zijn, en die niets liever willen dan dat de buitenlandse bezettingsmachten zo spoedig mogelijk vertrekken. Na vier jaar bezetting is in de regio Uruzgan niets systematisch bereikt dat een mission civilizatrice zou rechtvaardigen, noch heeft de Afghaanse bevolking Nederland gevraagd hen te komen ‘verbeteren’.

Hier bewijst zich wederom het nut van de introductie van vakbonden voor professionele militairen, iets wat in de Verenigde Staten een grote lacune vormt. Juist een dergelijke vakorganisatie kan de werkelijke belangen van soldaten verdedigen, die niet gebaat zijn bij het voeren van uitzichtloze bezettingsacties in verre landen, en kan dit duidelijk maken bij de regering en het bredere publiek. Ook in dit specifieke geval kwijt de AFMP zich nu eindelijk van zijn taak, door de bezetting van Afghanistan nu definitief af te wijzen. De Nederlandse regering zou er goed aan doen het advies ter harte te nemen.

1. “Vakbond kritisch over missie Uruzgan”. Novum (14 Sept., 2009).->

Advertenties

Written by Matthijs Krul

september 15, 2009 bij 14:39

Geplaatst in Uncategorized

Tagged with , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: