De Nieuwe Rijnkrant

Nieuws en Commentaar

Zwitsers minaretverbod zorgelijk teken van xenofobie

with one comment

De Zwitserse Confederatie heeft per referendum besloten met een 57.5% meerderheid om grondwettelijk het gebruik van minaretten in het land te verbieden. 22 van de 26 kantons stemden vóór het voorstel, waarmee het rechtsgeldig werd.(1) Het gebruik of de betekenis van minaretten wordt niet verder gedefiniëerd, waardoor de toepassing ervan onduidelijk wordt, en bovendien zijn er slechts vier moskeeën in het land die minaretten hebben. Het is daarom duidelijk dat de minaret hier niet fungeert als een architectonisch obstakel, wat het inderdaad ook niet zou moeten zijn gezien de schitterende tradities van islamitische religieuze architectuur, maar als een proxy voor de aanwezigheid van moslims in Zwitserland. Eveline Widmer-Schlumpf, de Minister van Justitie van de Confederatie, probeerde het resultaat van het referendum uit te leggen als “niet een stem tegen Islam, maar een stem tegen fundamentalistische uitingen”.(2) De dwaasheid van deze uitspraak is duidelijk, geven dat een minaret, hoewel een vehikel voor uitingen, niet zelf een uiting is. Het is ook niet erg begrijpelijk om wat eenvoudigweg een toren is een ‘fundament’ te noemen, noch conceptueel, noch bouwkundig.

Afgezien van de belachelijkheid van het voorstel is het weer een verdere stap op het pad van de pan-Europese aanval op de moslimminderheden in de respectievelijke landen. Het communisme heeft geen bijzondere liefde voor religie en zeker niet voor Islam, noch wenst het ermee tot een vergelijk te komen. Maar het aanvaardt ook geen uitbarstingen van xenofobie, pogrommentaliteit of andere wapenen van het fascisme. Dergelijke fenomenen worden meer en meer gebruikelijk nu de autochtone ‘witte’ meerderheden op het continent zich meer en meer bedreigd voelen door de slechte economische vooruitzichten en de druk op de kleinburgerij steeds groter wordt als gevolg van ultraliberalisme en de bijpassende crises. Als er op links geen uitweg is zullen de panischen zich een weg proberen te banen op rechts. Het gevolg is een wederopleving van fascistische instincten. Het zou waarachtig één ding zijn geweest als deze specifieke clausule jegens alle religies gold en hun openlijke tekenen van macht en status: dan zou het weliswaar nog steeds symptoom voor oorzaak aanzien, maar tenminste een gerechtvaardigd anticlericaal sentiment inhouden. Maar een even precies als onzinnig uitkiezen van de bouwstructuren van één specifieke religie overtreedt het principe van de gelijke behandeling van religies, of nu positief dan wel negatief, hetgeen van primair belang is voor het liberalisme evenals het socialisme. Om religie en de onderdrukkingen die het helpt te bestaan te bestrijden is, zoals Marx al uitlegde, het bestrijden van de bronnen van die onderdrukkingen. Zoals hij het zo lang geleden uitdrukte:

“De afschaffing van de religie als het valse geluk van het volk is om hun ware geluk te eisen. Om hen op te roepen hun illusies over hun omstandigheden op te geven is om hen op te roepen een omstandigheid op te geven die illusies vereist.”

(3) Daarom zeggen wij ja tegen het ontsluieren van Islam en diens aanhangers zoals met alle andere religies, maar zeggen wij nee tegen directe aanvallen op de oppervlaktefenomenen van enige specifieke religie als zij dienen als vehikel voor fascistische sentimenten. Dit ook moet ons antwoord zijn als Geert Wilders voorstelt hetzelfde voorstel aan de Nederlandse bevolking voor te leggen, zoals hij aankondigt te zullen doen.(4)

1) “Swiss minaret ban may signal new right-wing surge”. Reuters (Nov. 30, 2009).
2, 4) Rob Kievit, “Strong reactions to Swiss minaret ban”. Radio Netherlands Worldwide (Nov. 30, 2009).
3) Karl Marx, “Introduction to A Contribution to the Critique of Hegel’s Philosophy of Right”, in: Deutsch-Französische Jahrbücher [Paris 1844].

Advertenties

Written by Matthijs Krul

december 2, 2009 bij 00:10

Geplaatst in Uncategorized

Tagged with , , ,

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Bedankt voor een interessante blog

    Kate-online

    december 12, 2009 at 01:33


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: